Els regidors no adscrits, PSC i Compromís alerten que Figueres tindrà un dèficit de 3,5M€ el 2018 amb el pressupost que vol aprovar el govern

2017-03-31 13:00

Els regidors no adscrits i els grups del PSC i de Compromís d'Esquerres alerten de que la falta de mesures per assumir l'increment de la despesa pel nou contracte d'escombraries i l'increment de personal, així com per la disminució dels ingressos per la finalització de la regularització de l'IBI, provocarà una situació de dèficit al Pressupost Municipal.

L'informe que dilluns passat va presentar el Govern és, segons aquests grups, "imprecís i amb errors", i no argumenta perquè no es prendran mesures per sostenir la nova despesa compromesa al pressupost de 2017 per als anys següents. Amb els càlculs del Govern, apunten, "si no es prenen mesures ara, només hi haurà dues possibles mesures: pujar impostos o reduir despeses".

Els regidors no adscrits, Manuel Toro i Núria Galimany, i els grups municipals del Partit Socialista de Catalunya (PSC) i de Compromís d'Esquerres per Figueres (CExF) alerten del risc de dèficit pels anys 2018 i 2019 amb el pressupost que vol aprovar el govern en base a una previsió "excessivament optimista, que no esvaeix l'informe que va presentar el govern a la comissió informativa d'aquest dilluns". El regidor Manuel Toro ha assegurat que "Figueres tindrà un dèficit de 3,5M€ el 2018 amb el pressupost que vol aprovar el govern"

Els regidors de l'oposició ja havien alertat d'aquest desajustament pressupostari, i per aquesta raó van demanar que es realitzés un informe que argumentés la validesa dels càlculs proposats pel govern. "Conscients de la menor recaptació via IBI i de l'increment de la despesa corrent pel nou contracte d'escombraries i l'increment de personal, demanàvem quines mesures es prendrien per compensar-ho però lamentablement no hi ha cap argument que ho sustenti i Marta Felip no veu necessari prendre mesures. Creiem que la falta de visió i de previsió és temerària i portarà a una situació que ja hem viscut del 2011 al 2014, degut a la mateixa manca de previsió i comprometre més despeses del que admet el Pressupost" sosté Toro.

Els grups de l'oposició lamenten que el govern mantingui la visió optimista i imprecisa de la realitat que ha portat a la situació actual d'inestabilitat política. Qüestionen a més que a l’informe presentat pel Govern es donin dades de l’IPC de l’u per cent, 3 vegades inferiors a les que donen "entitats solvents a l'hora d'estimar el creiexement econòmic i els increments de l'IPC, com l’INE o FUNCAS, quan tots els indicadors assenyalen que la inflació estarà al voltant del 3%" afirma Toro

Així mateix, aquests grups alerten de la reducció de l'estalvi corrent que s’ha produït, que passaria de valors per sobre del 5% els anys 2014 i 2015 a només l'1% el 2016 "símptoma de la manca de mesures de contenció de la despesa" i que provocarà, de no corregir-se, el consegüent dèficit pressupostari. Assenyalen que, tot i que l'informe del govern conté projeccions dels ingressos, no fa les mateixes projeccions de les despeses amb els compromisos que pretén adquirir aquest any, probablement perquè reflecteixen la incapacitat dels pressupostos 2018 i 2019 per absorbir-les.

L’increment de les despeses que dona l’informe del Govern és superior al 300% "per donar una previsió de l'IPC radicalment diferent a les previsions oficials de l’INE i FUNCAS, l’u per cent contra el 3 oficial". Només pel Capitol 2 (despeses corrents) aquest increment suposaria una diferència de 500.000€.

En conjunt, la falta de rigor dels càlculs pressupostaris i la necessitat de sumar vots per la aprovació del pressupost 2017 provocarà que Figueres tindrà un dèficit de 3.471.679€ l'any 2018, i de 2.951.769€ més el 2019.