Els papers logístics de Vilamalla i Saint-Charles a debat a Perpinyà

2012-01-21 22:00

Els principals actors del sector logístic i dels transports de l'Empordà i del Rosselló, reunits aquest divendres 20 a Perpinyà a inciativa del think tank Opencat, han contraposat anàlisis, estratègies i interessos en un fòrum inèdit. La cita, que pretenia dissenyar nous marcs de cooperació propiciats pel futur Corredor ferroviari Mediterrani, s'ha celebrat sota la forma d'una conferència-debat amb el títol "Saint-Charles i Vilamalla, complementaris o adversos?”.

Amb aquest plantejament s'ha tractat la dualitat entre la futura plataforma Logis Empordà i el Mercat Internacional Sant Carles de Perpinyà, líder europeu de la distribució de fruita i verdura. El laboratori d'idees Opencat, amb l'òptica de descriure la competició europea del futur en un àmbit que el seu president, Vincent Dumas, anomena "eurocatalà", ha convidat cinc ponents. Aquests eren Ricard Font, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Santiago Garcia Milà, sotsdirector del Port de Barcelona, Romain Grau, vicepresident de Perpinyà Mediterrània delegat del sector logístic, Georges Jordan, president de la plataforma Grand Saint-Charles de Perpinyà i Léopold Médina, representant del Mercat Internacional Saint-Charles.

Font i Grau han coincidit a declarar que la geoeconomia europea situa el Rosselló i l'Empordà en un escenari competencial, tot i que, segons Font, "les nostres plataformes poden complementar-se per competir plegades amb altres plataformes de més al nord i més al sud".

"Dir que Perpinyà i Figueres no competeixen seria naïf"

El representant del govern de la Generalitat de Catalunya ha advertit, però, que "de moment, dir que no competim seria naïf", tot subratllant "necessitem un pla de negoci complementari". Romain Grau s'ha acostat a aquest posicionament, destacant "estem en un mercat intens, hi ha competència, però no adversitat. Hi ha fluxos de mercaderies per tothom, tant per les sis zones del Rosselló, sobretot Saint-Charles, a Perpinyà, que lidera a Europa la repartició de fruita i verdura, com per al projecte Logis Empordà de Vilamalla. Sumant, estem capaços de competir amb Bèlgica o el nord d'Alemanya". També ha posat de manifest les especialitzacions de cada plataforma, puntualitzant "a Perpinyà tenim una creixent obertura cap al Marroc, Vilamalla captarà fluxos del port de Barcelona, i resultarà natural entendre's". Com a representant del mateix port, Garcia Milà ha defensat una "posició al món que ens obliga a la complementarietat, ja que Perpinyà i Vilamalla es troben en el mateix corredor europeu, el número 3, segons el defineix la Comissió europea. Ens toca gestionar-lo, a través de les nostres plataformes".

El fòrum, que s'ha desenvolupat amb nodrida assistència empresarial nord i sud-catalana, ha inclòs una intervenció de Joan Amorós, secretari general de l'associació europea FERRMED, que coordina arguments i sinèrgies a favor del Corredor ferroviari Mediterrani. Amb tot s'ha pogut dissenyar les primícies d'uns guions de cooperació per al decenni actual, tot palesant voluntats compartides d'aproximació, amb un "pla de negocis complementari i competitiu", segons ha ressaltat Ricard Font.