El programa 'Treball als barris' de Figueres arribarà a unes 250 persones

2017-01-26 14:25

L'Ajuntament de Figueres ha impulsat un any més el programa "Treball als barris", una iniciativa que dóna resposta global en l'àmbit de l'ocupació i el desenvolupament econòmic i que beneficiarà a més de 250 persones a la Marca de l'Ham i al Centre Històric de la ciutat. El programa té com a eix vertebrador els dispositius d'inserció laboral de col·lectius especials ubicats a les dues zones, amb activitats de formació, assessorament i ocupació.

El programa "Treball als barris", que està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local amb una dotació de  511.033,02 €, pretén millorar l'ocupabilitat dels veïns i veïnes d'aquests barris, reorientar-los, potenciar la formació com a eina bàsica per a la millora laboral, diversificar l'activitat econòmica dels barris, i millorar l'entorn urbà i la qualitat de vida dels veïns i veïnes, i es divideix en quatre projectes: suport a la inserció laboral, qualificació professional, experienciació laboral i desenvolupament local.

Pel que fa al programa específic per afavorir la inserció sociolaboral, té previst assessorar i formar unes 225 persones que es troben amb dificultats d’inserció i en situació d’atur. Les bases estableixen que tindran prioritat aquelles persones que estiguin en risc d'exclusió social, en situació d'atur de llarga durada i/o sense prestació, dones i joves en situació d'atur i baixa qualificació professional, persones amb discapcitat física, psíquica, mental o sensrioal, persones en tractament de salut mental, dones que han patit o pateixesn situaciones de violència de gènere, dones en situació de reincorporació al mercat laboral, o persones nouvingudes en situació de desavantatge laboral.

El programa de qualificació professional permetrà formar una dotzena d’alumnes en jardineria, horticultura ecològica i tasques de manteniment. Totes les persones hauran d’estar inscrites com a demandants d’ocupació al SOC amb coneixements dels idiomes oficials, i mostrar interès i motivació per treballar en el sector agrícola. Tindran prioritat els joves de 18 a 29 anys, dones en situació de reincorporació al mercat de treball, nouvinguts extracomunitaris amb experiència prèvia, persones amb necessitat de reciclatge professional,  persones treballadores en actiu. 

Pel que fa al programa d’experienciació laboral, ofereix 18 llocs de treball en els àmbits de condicionament i millora d’espais públic, neteja i condicionament d’espais públics, dinamització d’activitats econòmiques i comercials i jardineria i manteniment. Tots ells s'executaran als barris de la Marca de l'Ham i del Centre Històric. Així mateix, el projecte “Treball als barris” també inclou un programa de la contractació d’un director que executi el projecte a la ciutat. 

El regidor de Promoció Econòmica, Manuel Toro, destaca que "la continuïtat en el temps d'aquestes actuacions de millora als barris de la Marca de l'Ham i centre històric demostra que es tracta d'un pla a mig i llarg termini del Govern municipal". I afegeix que "més enllà de pedres i espai públic, ens preocupen les persones, que es formin i millorin la seva situació socioeconòmica, però també que tinguin cura de l'espai que comparteixen amb la resta de veïns". 

El programa tindrà vigència fins al desembre de 2017. Els interessats cal que s’adrecin a les respectives seus del projecte “Treball als barris”: en el cas de la Marca de l’Ham al Centre Cívic Joaquim Xirau (c/ Vilatenim, s/n) i pel que fa al Centre Històric a l’oficina del Pla d'Intervenció Integral del Centre Històric de Figueres (Carreró Caputxins, s/n).