El ple de Figueres aprova per unanimitat destinar 150.000 euros per a ajudes socials a famílies en risc de perdre l'habitatge

2013-05-08 07:00

El ple de l'Ajuntament de Figueres ha aprovat per unanimitat impulsar una línia d’ajuts socials per a famílies de la ciutat amb problemàtiques relacionades amb l’habitatge. El reglament que regula aquests ajuts s’ha treballat i aprovat en el si de la comissió tècnico–política dels afectats pels desnonaments. 

La nova línia d’ajuts, dotada amb una partida de 150.000 euros per aquest 2013, anirà destinada a les famílies que hagin contret algun deute en el pagament  de quotes de l’habitatge habitual o a aquelles que estiguin en risc de pèrdua -per possibles impagaments- també del seu habitatge. Una circumstància que pot ser conseqüència d’un desnonament o d’una execució hipotecària.  

Els ajuts es podran destinar a cobrir despeses relacionades amb el manteniment de l’immoble com fiances, quotes de subministraments bàsics, obres de manteniment bàsic o altres; a completar el pagament de lloguers socials per a famílies sense recursos econòmics suficients; o, finalment, per pagar quotes d’amortització hipotecària i/o de rendes pendents de lloguer, sempre que es garanteixi el manteniment de l’habitatge un mínim d’un any.   

El reglament estipula que es podrà concedir una ajuda màxima de 400 euros al mes, fins a un total de 1.600 a l’any. Per accedir-hi s’hauran de complir els següents requisits: estar empadronat a Figueres; que els ingressos per unitat de convivència no superin en 2,35 vegades l’indicador de renda de suficiència a Catalunya (IRSC); que cap de les persones de la família tingui una habitatge diferent de l’habitual en propietat a l’Estat o a l’estranger; que l’habitatge pel que es demana l’ajut sigui el de residència habitual i permanent; i que els deutes contrets no superin els 1.200 euros en el moment de demanar l’ajuda. Tots els casos 

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, es mostra “satisfeta per posar el servei de les persones aquesta línia d’ajuts. Estan pensats i treballats de forma consensuada per arribar a aquelles famílies que més ho necessiten, a aquelles que tenen dificultats per pagar quotes d’hipoteques, de rendes de lloguer, o que senzillament necessiten una cobertura per poder fer front al pagament dels subministraments bàsics de l’habitatge com l’aigua, el gas o l’electricitat. Vull agrair la feina de tots els membres de la comissió d’afectats pels desnonaments per la feina feta i per la queda per fer. Demostrem que des de l’administració local, tot i ser la que menys recursos disposa i no tenir competències en la matèria, intentem ajudar als ciutadans i ciutadanes” 

Recordar que en paral·lel a aquesta iniciativa, el Govern municipal ha reservat una partida de 300.000 euros per destinar a la compra de pisos per incorporar-los a la borsa de lloguer social i oferir-los a baix preu a les persones afectades.