El Departament de Cultura i la Fundació Albert Tomàs i Bassols impulsaran la recerca de les restes arqueològiques del poble de Santa Creu de Rodes

2014-10-14 19:00

El director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma, i el president de la Fundació Albert Tomàs i Bassols, Albert Tomàs, ha signat aquest dimarts un conveni de col·laboració per a la recerca i la posada en valor de les restes arqueològiques del poble de Santa Creu de Rodes (Port de la Selva), espai patrimonial consolidat en l’oferta de visita del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes.

La intervenció arqueològica duta a Santa Creu de Rodes durant nou anys (2006-2014) ha posat de manifest l’elevada entitat de les restes arquitectòniques i l’excepcionalitat tant de les restes materials conservades com de les dades aportades per la recerca documental.

La millora de l’oferta patrimonial del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes és un dels objectius estratègics de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. El conveni signat aquest dimarts ha de permetre posar en valor el jaciment i millorar l’experiència de la visita al conjunt, així com difondre els resultats obtinguts de la recerca arqueològica.

La col·laboració entre ambdues institucions s’estén per un període de cinc anys, durant els quals la Fundació Albert Tomàs Bassols assumeix la recerca documental del poble i la parròquia de Santa Creu de Rodes (s. XIV-XV), una part consubstancial del procés que ha de permetre l’estudi global, la interpretació i la dinamització del conjunt monumental de Sant Pere de Rodes. El projecte preveu el buidatge i estudi posterior de prop de 5.000 documents procedents del fons de protocols notarials de l’Arxiu de Castelló d’Empúries, que es troba ubicat a l’Arxiu Històric de Girona. Tant els resultats de les intervencions arqueològiques com l’estudi documental serà recollit en una monografia sobre Santa Creu de Rodes. 

Durant la signatura del conveni, Joan Pluma, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, ha destacat que “gràcies a aquesta col·laboració i a la generositat de la Fundació Albert Tomàs Bassols, es podran assignar amb precisió els usos i les funcions del poble de Santa Creu, una informació contrastada que es posarà a disposició de tots els visitants i permetrà ubicar Santa Creu de Rodes en el conjunt monumental de Sant Pere, una de les peces més notables del patrimoni català”. També ha remarcat que “aquesta és una acció de mecenatge que neix, no del valor de la donació i del seu impacte fiscal, sinó de la convicció de l’Albert Tomàs, que ha vist la necessitat de destinar els recursos que ha generat amb la seva activitat professional a una activitat cultural”.

Per la seva part, Albert Tomàs i Bassols, president de la Fundació que porta el seu nom, ha fet una crida a les empreses i particulars de la comarca a “implicar-se en el projecte a través de la Fundació, cosa que els permetria obtenir compensacions a canvi del seu mecenatge”.

La Fundació Albert Tomàs i Bassols, creada l’any 2004 té com a principal finalitat recuperar i defensar el patrimoni cultural de l’Alt Empordà, a través de la promoció d’iniciatives que contribueixin a l’estudi, la recerca, la conservació, la promoció, la valorització social i la difusió del coneixement del patrimoni artístic, monumental i cultural de les comarques de l’Empordà.

Durant la visita al jaciment, les directores de les excavacions, Anna M. Puig, Imma Ollich i Montse Mataró, han destacat la importància de les resultats de les campanyes, en especial la darrera intervenció, que va finalitzar aquest passat setembre, i que ha tret a la llum una nova casa de dimensions considerables amb uns materials que denoten el poder adquisitiu dels seus habitants, una vil·la destinada als serveis del monestir de Sant Pere de Rodes.