Dotze dessalinitzadores mòbils donaran servei als municipis de la Costa Brava Nord a partir del mes de juny

2024-04-18 16:00

El Govern de la Generalitat garantirà el servei d'aigua a la ciutadania que es troba en situació d'emergència per sequera sense aplicar noves restriccions amb 13 noves dessalinitzadores mòbils, una a Barcelona i la resta a l'Alt Empordà, repartides entre Empuriabrava i Roses.

L’objectiu és que, si no milloren les condicions actuals, es disposi de la infraestructura necessària per estabilitzar la situació i evitar l’entrada en nivell més elevats d’emergència que obliguin a l’aplicació de restriccions més severes.

En total es preveu instal·lar 12 dessalinitzadores mòbils de petit format a la zona nord de la Costa Brava Nord, que aportaran 1.000 m3 al dia, i, una de gran format tipus flotant a la ciutat de Barcelona, per donar servei a l’àrea metropolitana, amb capacitat per a generar 40.000 m3 al dia, l’equivalent a 14 hm3 en un any, el 6% de la demanda actual de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les dessalinitzadores s’instal·laran a les següents ubicacions: quatre al municipi de Roses, quatre a dins de les instal·lacions de l’ETAP Empuriabrava, gestionada pel Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, i quatre més a la platja d’Empuriabrava.

El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores instal·lades a Roses serà aquest mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució en baixa. La resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen des de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Mancomunitat de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

Les 12 dessalinitzadores mòbils tindran un cost aproximat de 10 milions d’euros i es preveu que cadascuna d’elles, produeixi 1.000 m3 al dia. Aquesta producció cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del CACBG.