Detenen una parella de francesos per sostreure monedes i altres objecte del jaciment arqueològic d’Empúries

2015-08-23 14:00

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir el dijous 20 d’agost un home i una dona, de 31 i 47 anys, ambdós de nacionalitat francesa i sense domicili conegut, com a presumptes autors d’un delicte contra el patrimoni històric i un delicte de furt.

A les dues de la matinada del 20 d’agost, una patrulla de seguretat ciutadana de la comissaria de l’Escala va identificar dos ocupants d’un turisme que es trobava estacionat a la carretera GIV-6307, en un caminet de sorra que accedeix a la part del darrera de les antigues Ruïnes d’Empúries.

Atès el lloc on es trobaven, els agents van escorcollar les dues persones i el vehicle. Dins d’aquest portaven aparells i eines susceptibles que ser utilitzades en les recerques a excavacions arqueològiques. Entre aquestes hi havia dos detectors de metall, dos pics, dues lots de miner i altres eines per remoure terra. També van trobar diverses monedes, fíbules i altres objectes metàl·lics amb presència d’òxid i terra, entre la roba del identificats.

La presència d’aquestes persones al costat del jaciment arqueològic en horari nocturn i amb les eines descrites, va fer que els agents decomissessin les eines i els objectes localitzats. Posteriorment es van posar els fets en coneixement de la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos, la qual va desplaçar agents al lloc per fer-se càrrec del cas.

Es va confirmar que el lloc de la identificació era dins del perímetre del jaciment d’Empúries i que estava catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. També van localitzar 33 forats recents, que coincidien en mides i morfologia amb el que deixaria els estris intervinguts a la parella identificada.

Un cop estudiades les peces decomissades, es va observar que totes elles van estar al subsòl durant segles i que es tractaria d’objectes datats entre les èpoques ibera i medieval.

Amb tots aquests indicis, els agents van detenir la parella per un delicte contra el patrimoni històric, segons l’article 323.1 del Codi Penal, i per un delicte de furt, pel material extret del subsòl del jaciment. Els detinguts, sense antecedents, van passar el dia 21 d’agost al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, el qual va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

                                                                             
 

Lloc de cerca