120 estudiants de 16 centres al Dissabte de les matemàtiques a Figueres

2015-02-07 17:00

Prop de 120 estudiants, entre els quals hi havia per primera vegada estudiants d’ESO, han participat a la quarta edició del ‘Dissabte Transfronterer de les Matemàtiques a l’Alt Empordà’ que s’ha celebrat avui a Figueres. La jornada, que fins ara anava dirigida només a alumnes de primer i segon de batxillerat, s’ha ampliat en aquesta edició, com a prova pilot, als alumnes de quart curs d’ESO, que han pogut participar en una activitat pensada específicament per a ells. Els participants provenien de setze centres de secundària de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès i la Catalunya Nord.

La jornada, organitzada per la Fundació Princesa de Girona, la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i l’Ajuntament de Figueres, vol acostar els joves a les matemàtiques i mostrar-los la importància que tenen en el món actual. Amb l’objectiu de fer-ho cada vegada a edats més primerenques, els organitzadors han ampliat aquest any l’oferta als estudiants de quart curs d’ESO, dissenyant per a ells una activitat centrada en L’aventura de mesurar el món. En aquest taller els estudiants de quart  d’ESO han après, de manera pràctica, aspectes diversos relacionats amb l’estimació de magnituds i la mesura.

Per la seva part, els alumnes de primer i segon de batxillerat han participat en activitats centrades en els següents temes: Les matemàtiques de l’art digital, Nusos i altres embolics matemàtics, i Les matemàtiques de la imatge.

Cadascuna de les temàtiques ha comptat amb una xerrada-col·loqui i un taller-concurs, en el qual els alumnes han participat en equips de dos. D’aquí han sortit els equips guanyadors de cadascun dels quatre temes que, juntament amb els que han quedat en segona i tercera posició, seran convidats al Fòrum IMPULSA 2015 que organitza la Fundació Princesa de Girona els dies 25 i 26 de juny. Els equips guanyadors també rebran una tablet. 

En aquesta quarta edició, Carme Homs i Guillem Ramírez (IES Jaume Vicens Vives de Girona) han sigut els guanyadors de l’activitat Les matemàtiques de l’art digital. Mar  Jovaní (IES Jaume Vicens Vives) i Roger Montràs (IES Cap Norfeu de Roses) han guanyat en la categoria Nusos i altres embolics matemàtics. Pau Batlle i Pol Muñoz (IES Jaume Vicens Vives) s’han imposat en el taller Les matemàtiques de la imatge i, per últim, Marçal Garcia i Quim Juanola (IES Alexandre Deulofeu de Figueres) han vençut en l’activitat  L’aventura de mesurar el món.

La jornada ha estat coordinada per Jaume Aguadé, catedràtic del Departament de Matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i ha comptat amb la col·laboració d’un professor responsable de cada taller i de monitors voluntaris que són estudiants del Grau de Matemàtiques de la UAB. La seva participació ha permès als estudiants una interacció més personal i informal amb persones joves i amb interessos comuns per la ciència.

L’objectiu de les entitats organitzadores és “trencar amb la idea que les matemàtiques són una ciència llunyana, invisible i difícil d’entendre per ajudar a fer veure als joves que tenen molt a veure amb la cultura i la vida quotidiana”.